Gas Package
2022Gas PackageSynergrid reageerde op de publieke raadpleging georganiseerd door de Europese Commissie. Het gaat enerzijds om commentaren op de voorstellen van de Richtlijn en de Verordening aangaande de decarbonisering van de gasmarkt en waterstof en anderzijds om commentaren op het voorstel van Verordening met betrekking tot de reductie van methaanemissies in de energiesector. Synergrid verwelkomt het ‘pakket’ dat is opgebouwd uit de drie teksten waarop opmerkingen worden geformuleerd in de twee toegevoegde documenten. |
Richtlijn en Verordening Gas-Waterstof
Synergrid verheugt zich over de convergentie van de belangen in de voorgestelde doelstellingen, met name voor het vervoer van waterstof via pijpleidingen en is verheugd dat België niet alleen een voortrekkersrol wil spelen in de ontwikkeling van waterstof, maar zich ook wil positioneren als invoer- en transitcentrum voor waterstof.
Het decarboniseringspakket van de gasmarkt en waterstof biedt echter geen duidelijkheid over de rol die gasdistributienetbeheerders (DNB's) zullen kunnen spelen op het gebied van waterstof. Deze verduidelijking is onontbeerlijk om DNB's aan te moedigen de synergiën te maximaliseren en ervoor te zorgen dat zij een rol spelen bij de integratie van hernieuwbare en koolstofarme gassen in het toekomstige energielandschap.
De distributienetten bieden netgebruikers reële flexibiliteit bij het decarboniseren, aangezien zij perfect in staat zijn om verschillende gasmengsels te distribueren en te beheren naargelang van de behoeften van de op het distributienet aangesloten consumenten. Veel industriële klanten zijn reeds aangesloten op de gasdistributienetten, de tussenkomst van de DNB's zal het dus mogelijk maken om hen grote hoeveelheden waterstof aan te voeren. Synergrid wil ook de nadruk leggen op de nauwe samenwerking tussen transportnetbeheerders (TNB’s) en de distributienetbeheerders, niet alleen voor waterstof, maar ook voor de andere gassen die in het pakket worden genoemd. |
Nauwe samenwerking tussen TNB's en DNB's, zoals dit nu het geval is voor aardgas, blijft cruciaal.
Wij hechten daarom belang aan een toekomstgericht energielandschap op (Belgisch) systeemniveau dat rekening houdt met deze synergiën.
Voor Synergrid en zijn leden is de visie van het energielandschap van morgen er een waarin TSO's en DSO's hun activiteiten integreren in een globale visie van gas-waterstof-elektriciteit en warmte in een uitgebalanceerde interactie.
Een beschrijving hiervan vindt u op bladzijde 9 van het document.
Al deze synergiën zijn belangrijk om een optimaal energielandschap tot stand te brengen op basis van evenwicht en samenwerking tussen de operatoren, wat noodzakelijk is in de overgangsfase naar steeds meer koolstofvrije energienetwerken en die een klimaatneutrale economie mogelijk maken.
Klik hier voor de volledige tekst.
Verordening over de reductie van methaanemissies in de energiesector
De Belgische netbeheerders werken al vele jaren aan de vermindering van de methaanemissies en verbinden zich ertoe hun bijdrage tot deze vermindering voort te zetten en te intensiveren.
De publicatie van het onderhavige voorstel van Verordening is een belangrijke stap. Sommige bepalingen behoeven echter nadere aandacht en bijkomende aanpassingen.
Onze algemene bezorgdheid heeft betrekking op de proportionaliteit van de vereiste maatregelen en het effect dat zij kunnen hebben. Eén type oplossing is namelijk niet geschikt voor alle gevallen in de waardeketen - verschillende segmenten (upstream, vervoer, opslag, LNG en distributie) hebben verschillende specifieke kenmerken en uitdagingen bij het aanpakken van methaanemissies. Het relatieve belang en de proportionaliteit moeten essentieel zijn om de inspanningen goed te verdelen (tussen mitigatiemaatregelen en rapportage) om snelle en significante reducties van methaanemissies te bereiken. Tot slot is flexibiliteit nodig om prioriteit te geven aan de beschikbare instrumenten en technologieën die de meest kosteneffectieve emissiereductie mogelijk maken.
Klik hier voor de volledige tekst